Veiligheid en effectiviteit van coaching via Zoom

Er is onrust ontstaan over de veiligheid van Zoom. Lees hier de informatie die mijn beroepsorganisatie NOBCO (Nederlandse Orde van Beroepscoaches) hierover geeft.

In aanvulling daarop hieronder tips voor een veilig gebruik in een individuele sessie of in een groepssessie. En een overzicht van de beveiligingsmaatregelen die Odissea (Margreet van Persie) heeft genomen.

Individuele coaching:

  1. Je hebt als client die ik uitnodig voor een online sessie, GEEN account bij Zoom nodig. Je hebt de mogelijkheid om via de internetbrowser toegang te krijgen. Je hoeft Zoom dus niet te installeren.
  2. Gebruik Zoom op een apart apparaat, bijvoorbeeld een iPad of laptop. Je kunt dan op een ander apparaat (telefoon of tablet) je e-mail en andere apps raadplegen.
  3. Gebruik een apart apparaat, waarop geen privacygevoelige gegevens staan. Schakel functies zoals locatie delen, zoveel mogelijk uit.
  4. Deel je Zoom-link voor de online sessie niet met anderen.
  5. Cliënten krijgen voor hun online afspraak een link met een Meeting ID. Met die link krijg je toegang tot de wachtkamer in Zoom.
  6. Cliënten krijgen ook een wachtwoord om toegang te krijgen tot de sessie. Zonder wachtwoord geen toegang. Ik geef je dit wachtwoord vlak voor onze afspraak (via sms of whatsapp).
  7. Geef bij ‘Join the meeting’ je naam op zodat ik kan zien wie toegang tot de online sessie wil. Zonder een voor mij herkenbare naam, krijg je geen toegang.

Extra beveiliging door Odissea:

  1. In Zoom sla ik geen e-mailadressen van cliënten op. Het enige e-mailadres op Zoom is het adres van Odissea.
  2. Als extra beveiliging werk ik met een 2-staps verificatie zodat mijn Zoom-ruimte optimaal beveiligd is.

Extra beveiliging door cliënten:

  1. Heb je Zoom op je computer, tablet of telefoon geïnstalleerd, zorg dan dat de updates ook geïnstalleerd worden.
  2. Je kunt extra beveiliging regelen door op eigen kosten een VPN op je computer installeren. Zie voor meer informatie: https://www.vpngids.nl/vpn-info/wat-is-een-vpn/. Internetbrowser Opera heeft de mogelijkheid om in de browser een basis VPN in te stellen.
  3. Gedurende de tijd dat je Zoom niet gebruikt, kun je je camera met ondoorzichtig plakband afplakken.

Groepssessies:

  1. Voor elke online groepssessie is er in Zoom een wachtkamer gemaakt. Iedereen die wil deelnemen, komt eerst in de wachtkamer. De coach/facilitator bepaalt wie toegelaten wordt. Ongenode gasten hebben geen toegang tot de online sessie.
  2. Alle deelnemers aan een groepssessie moeten bij het aanmelden hun naam opgeven. Nu staat daar af en toe nog iPad of iets dergelijks. Alleen deelnemers die hun naam hebben ingevoerd, worden toegelaten. De coach/facilitator kan de deelnemers in de wachtkamer vragen om hun naam op te geven.
  3. Alle instellingen in Zoom zijn zo afgesteld, dat er zo weinig mogelijk risico’s zijn. Er kunnen bijvoorbeeld tijdens een sessie geen bestanden vanuit Zoom worden gestuurd.
  4. De file functie in de chatroom is uitgeschakeld. Deelnemers kunnen elkaar dus geen bestanden sturen.
  5. Alleen de coach/begeleider kan haar scherm delen. De deelnemers kunnen dat niet.

 

Effectiviteit van coaching via Zoom

Ik krijg veel vragen of online coaching – in mijn geval via Zoom – wel werkt. In 2007 ben ik begonnen aan mijn (jarenlange) opleiding bij The Institute for The Work of Byron Katie (Inquiry Based Stress Reduction) en later heb ik de opleiding Transformational Presence in Leadership and Coaching gevolgd bij het desbetreffende instituut geleid door Alan Seale. Beide Amerikaanse opleidingen heb ik deels live gevolgd op verschillende locaties in de wereld en ook voor een groot deel online, aanvankelijk via Skype en later via Zoom. In deze opleidingen ben ik zelf diepgaand gecoacht en heb ik honderden anderen mogen coachen. Meestal online. Mijn ervaring is dat online coaching zelfs effectiever en diepgaander is dan ‘gewone’ coaching. Vergelijk het maar met de volgende ervaring die we allemaal wel kennen. Je zit voor een wat langer ritje in de auto naast elkaar (chauffeur en passagier) – dus zonder elkaar voortdurend aan te kijken -. Heel vaak heb je dan een meer wezenlijk gesprek dan wanneer je tegenover elkaar zou zitten en elkaar voortdurend zou aankijken. In online coaching kan de client zijn/haar aandacht volledig naar binnen brengen waardoor de opbrengst van coaching groter wordt. Online coaching vul ik aan met mails en digitale oefeningen.