Conflict-coaching
Samenwerken is niet eenvoudig. Samenwerken heeft te maken met (leren) omgaan met verschillen. Ieder mens kijkt, denkt en handelt anders. Terwijl we allemaal heel snel uitgaan van onze eigen ‘mindset’, die immers zo vanzelfsprekend lijkt.
Spanning of conflict
Soms wordt samenwerken moeilijk of zelfs onmogelijk door onderlinge spanning of conflict. Natuurlijk heeft iedereen manieren ontwikkeld om in zo’n situatie te ‘overleven’. Populaire manieren hebben te maken met onze reflexen: we gaan de discussie, de strijd aan; we leggen ons erbij neer, we negeren iets of iemand. Ofwel we hebben onszelf een professionele houding aangemeten. Dit wordt vaak als ‘goed’ gezien. Veel professioneel gedrag heeft echter een prijs: we zijn bezig onze negatieve en soms zelf explosieve gedachten (en gevoelens) binnen en onder controle te houden; dat levert een professioneel masker op en ook veel innerlijke druk.
Begeleidingsvorm
Ik bied een begeleidingsvorm voor twee (of meer) mensen die bereid zijn hun samenwerking op een duurzame manier te verbeteren. Deze begeleiding ziet er als volgt uit.
- Een gemeenschappelijke introductiesessie (ca 1,5 uur).
Dit is een voorbereidende sessie van de betrokkenen met mij. De agenda van deze bijeenkomst omvat tenminste de volgende punten:
- Kennismaking;
- Na deze sessie maakt iedereen zijn/haar keuze of hij/zij aan het traject wil meedoen;
- Ik ben beschikbaar als tenminste 2 mensen willen meedoen;
- Tijdens deze bijeenkomst praten we niet over ‘het conflict’;
- Ik geef informatie over het te volgen proces en de werkwijze;
- Ik illustreer de werkwijze met enkele praktische modellen en praktijkvoorbeelden;
- Afronding.
- De fase van (werk)afspraken.
- De deelnemers vullen elk een vragenlijst in. Hun antwoorden stellen mij in staat om zo dicht mogelijk bij hen aan te sluiten.
- Elke deelnemer heeft 4-6 wekelijkse individuele sessies (van elk ca 1,5 uur).
Een deel van deze sessies kan via Skype plaatsvinden. Dit spaart reistijd en -kosten.
Tussen de sessies in voeren de deelnemers praktijkopdrachten uit.
In de laatste individuele sessie bereiden de deelnemers zich voor op de gezamenlijke finale sessie.
- Gemeenschappelijke finale sessie.
Hierin staan centraal diepgaand luisteren, het ontvangen van feedback, het doen van een verzoek, het maken van afspraken voor een werkzame samenwerking.
- Na ca 2 maanden is er een individuele en/of gemeenschappelijke vooruitkom-bijeenkomst.
Resultaten
Als resultaten van deze intensieve begeleidingsvorm worden genoemd (meer) bewustzijn, zelfvertrouwen, het vermogen om binnen de eigen cirkel van invloed te blijven, het vermogen om oordelen op te schorten en om vragen te stellen. Daarnaast beschikken de deelnemers over een aantal tools die behulpzaam zijn voor effectieve communicatie.
Deze begeleidingsvorm werk ik uit als specifiek maatwerk op basis van uw vraag. Daarbij breng ik ook een offerte uit.