Voorjaarsschoonmaak begint in jezelf

Tot voor kort had ik nooit iets met voorjaarsschoonmaak. Deze lente begon er ineens iets te kriebelen. Een niet te bedwingen zin om kasten op te ruimen. Het resultaat: schone en ordelijke kasten, een leeg bureau. En propvolle zakken met spullen en kratten met boeken die weg kunnen. Een opzienbarende ervaring, want opruimen en weggooien is nooit mijn sterkste punt geweest. Zeker niet van boeken.

 

Opruimen en scheppen van orde geeft ruimte omdat je een aantal dingen letterlijk loslaat. Als je helder bent in wat je wilt, in je keuzen en prioriteiten, is het eenvoudig om los te laten. Als er onhelderheid is in jezelf, geeft ‘moeten opruimen’ in eerste instantie stress. En als je jezelf ook nog vergelijkt met anderen die hun zaakjes op orde hebben, komt er nóg meer stress. Dan kun je die voorjaarsschoonmaak wel schudden …

 

Er kunnen verschillende bronnen zijn van ‘rommel’ in jezelf. Bijvoorbeeld irreële eisen die je aan jezelf stelt en de verwachtingen van anderen waaraan je denkt te moeten voldoen. Of de talloze mogelijkheden van het moderne leven waarvan je maximaal wilt profiteren. Drukte (teveel dingen tegelijk doen) en misleiding (de verkeerde dingen doen) zorgen voor innerlijke onrust en chaos.

 

Oplossingen hiervoor zijn te vinden in bewuste aandachtbeoefening, vereenvoudiging van je leefstijl en ontwikkeling van tevredenheid. Hierna staan enkele tips hoe je hieraan kunt werken.

Bewuste aandachtbeoefening:

Adempauze, aandacht trainen op het werk. Dit is een mooi klein boekje met oefen-CD van Chris Grijns (isbn 9789025958237).

Hetzelfde ánders doen:

Een levensregel voor beginners, Benedictijnse spiritualiteit voor het dagelijks leven, van Wil Derkse (isbn 9020941844).

Vereenvoudiging van je leefstijl:

Leuke artikelen en praktische tips op http://www.simplifylife.nl/.

Ontwikkeling van tevredenheid:

The Work of Byron Katie (http://www.thework.com/). In de week na Nieuwjaar geeft Byron Katie altijd een meerdaagse workshop ‘mental cleanse’. Een mooi voorbeeld van voorjaarsschoonmaak in jezelf.

Vitaliteit en leeftijd

De ‘babyboomers’ worden grijs. De vergrijzing is volgens sommigen zelfs een “serieus probleem”. Niet in de visie van Dick Sipsma, emeritus hoogleraar klinische geriatrie. Volgens hem is vergrijzing geen doem maar een zegen. Hij spreekt liever over verzilvering, zo valt te lezen in zijn inspirerende boekje ‘Van oude mensen de dingen die gaan komen’.

 

Sipsma roept de nieuwe ouderen op om de bureaucraten te provoceren door alle op onzinnige gronden aangebrachte leeftijdgrenzen te overschrijden.

In Trouw van 4 april jl. staat een artikel over nieuwe netwerken die de ministeries van BZK en van VWS sinds kort kennen. Het zijn netwerken van oudere ambtenaren die niet hun tijd willen uitzitten. Zij willen een zinvolle bijdrage leveren met hun kennis, wijsheid en ervaring. Bij BZK noemen ze zich de Grijze Leeuwen en bij VWS heten ze Experienced. Er staat een foto bij van enkele Grijze Leeuwen: enthousiaste en vitale mensen.

In vitaliteit (en niet in leeftijd) zit volgens mij het geheim van ‘niet-oud oud worden’. Zo ken ik vitale tachtigers en bejaarde dertigers.

In mijn ervaring ontstaat vitaliteit als je in je leven een balans weet te vinden tussen fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel welbevinden. En hoe doe je dat?

Op fysiek niveau zijn passende voeding en gezonde beweging essentieel.

Op mentaal niveau gaat het om een innerlijke houding waardoor je je blijft open stellen om te leren: leer alsof je eeuwig leeft. Een ander belangrijk aspect van een vitale innerlijke houding is rust. Dat wil niet zeggen: uitrusten en een dutje doen, wel mediteren en ademhalingsoefeningen doen zodat je een rustig en helder hoofd krijgt.

Op emotioneel niveau zijn relaties van vitale waarde: mensen in je directe omgeving met wie je kunt delen, zowel je successen als je verdriet en je missers.

Op spiritueel niveau gaat het om een haalbaar doel in je leven op basis van jouw talenten en mogelijkheden, waarmee je een zinvolle bijdrage levert aan een groter geheel (andere mensen, de natuur, je wijk of stad, de samenleving).

Samen met Eveline Eijkhout (http://www.eveline-eijkhout.nl/) ontwikkel ik een vitaliteitsprogramma zowel voor oudere als jongere werknemers die vitaal willen leven en werken.